Yazım Kuralları

YAZIM KURALLARI

  1. Genel İlkeler

ISPEC Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, tarım bilimleri alanında yapılmış özgün araştırma makaleleri ile önemli bilimsel ve teknolojik yenilik ve yöntemleri açıklayan derleme niteliğindeki yazıları yayınlar. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Türkçe yayınlarda, Türk Dil Kurumu’nun yayınladığı yeni imla kılavuzu ve Türkçe sözlük esas alınır. Yazım dili İngilizce olan makalelerin gönderimi yapılmadan önce, yazar/yazarlar tarafından dil yönünden bir dil bilimciye incelettirilmesi tavsiye olunur.

Dergiye yayınlanmak üzere sunulan makalelerin, daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olması ve yayın hakkı almamış olması gerekir. Eserler bilimsel etiğe uygun olarak hazırlanmalıdır. Etik Kurul Raporu gerektiren araştırma sonuçları makale olarak sunulurken, Etik Kurul Raporu’nun bir kopyası eklenmelidir. Dergide yayımlanacak makalelerin her türlü sorumluluğu yazarına/yazarlarına aittir.

Çalışmalar içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre hakemlere gönderilir. Çalışmayı inceleyen bölüm editörü, ISPEC Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi hakem havuzundan uzmanlık alanlarına göre en az iki hakem önerisinde bulunur veya çalışmanın alanına uygun yeni hakem önerebilir. Makale hakemlerinin her birinin farklı kurumlardan olmasına ve hakemlerle aynı kurumdan olmamasına özen gösterilir. Bölüm editöründen gelen hakem önerileri editörler tarafından değerlendirilir ve çalışmalar hakemlere iletilir. Hakemler değerlendirdikleri çalışmalar hakkındaki hiçbir süreci ve belgeyi paylaşmayacakları hakkında garanti vermek zorundadır.

Yayına kabul edilen makalelerin ön baskıları sorumlu yazara gönderilir, yazar bunları baskı hataları bakımından denetleyerek kısa süre içerisinde gönderir. Makalenin yayımlanması kabul edildikten sonra makale metninde, yazarlarında ve yazarların sıralamasında değişiklik yapılamaz.

Makalede isimleri yer alan tüm yazarlar, yayım haklarını ISPEC Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi’ne verdiklerine dair Telif Hakkı Devri Formu’unu imzalamalıdır.

Aynı sayıda ilk isim olarak bir yazarın en çok iki (2) eseri yayımlanabilir. ISPEC Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi; Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört (4) sayı olarak yayımlanır.

  1. Makale Hazırlama Biçimi

Makale metni; A4 boyutundaki kâğıdın tek yüzüne, 12 punto boyutunda (tüm başlıklar dâhil), Times New Roman yazı karakterinde ve tek satır aralıklı yazılmalıdır. Sayfanın kenar boşlukları üst, alt, sol ve sağdan 3’er cm olmalı, makalenin her sayfası ve satırları numaralandırılmalıdır (numaralandırma sürekli). Makale metni içerisinde paragraf girintileri 0.5 cm olmalıdır. 

Makale; Türkçe Başlık, Türkçe Özet, Anahtar Kelimeler, İngilizce Başlık, İngilizce Özet, Keywords, 1. Giriş2. Materyal ve Yöntem, 3. Bulgular ve Tartışma, 4. Sonuçlar, Yazarların Katkı Beyanı (varsa), Çıkar Çatışması Beyanı (varsa), Finansman (varsa), Etik Kurul Onayı (varsa), Açıklama (varsa), Kaynaklar ana bölümleri ile Şekil ve Tablolardan oluşmalıdır. Makalenin anlatım şekline göre gerektiğinde “Tartışma” kısmı, “Bulgular”dan ayrılarak ayrı bir ana bölüm altında verilebilir. Yazım dili Türkçe olan makalelerde, sıralamada önce Türkçe özet, sonra İngilizce özet verilir; yazım dili İngilizce olan makalelerde ise sadece İngilizce özet verilir.

Tüm ana bölüm ve varsa alt bölüm başlıkları, paragraf girintisiz ve koyu harflerle, alt bölüm başlıklarında kullanılan tüm kelimeler küçük harflerle yazılmalıdır.

Sisteme yüklenecek makale metninde; (Türkçe/İngilizce başlıktan sonra) ad-soyad, kurum, iletişim gibi yazarı/yazarları tanıtıcı bilgiler yer almamalıdır (Şablonlar ve Formlar).

Makale, “Kaynaklar” bölümü dâhil 24 sayfayı geçmemelidir. Yazar/yazarlar bu kısımların oluşturulmasında derginin web adresindeki Makale Hazırlama Şablonu’nu kullanabilir.

Buna göre makale metni sırasıyla aşağıdaki esaslara göre hazırlanmalıdır:

Makale başlığı

Kısa, öz ve makale metnine uygun olmalı, kelimelerin ilk harfi büyük, koyu ve ortalı olarak yazılmalıdır. İngilizce başlık Türkçe başlığı tam olarak karşılamalıdır.

Özet/Abstract

Türkçe ve İngilizce özetlerde sırasıyla “Özet” ve “Abstract” kelimeleri kullanılmalıdır. Özet, konuya hâkim, kısa ve makalenin bütün önemli noktalarını –niçin, ne ve nasıl yapıldığını, ne bulunduğunu ve bunların ne ifade ettiğini– vurgulamalıdır. Türkçe ve İngilizce özetlerin her biri 200 kelimeyi geçmemelidir. Bu bölümde literatür kullanılmamalıdır. Özet ve Abstract bölümleri sırasıyla Türkçe ve İngilizce başlığın 1 satır altına paragraf girintisi kullanılmadan verilmelidir.

Anahtar Kelimeler/Keywords

Türkçe ve İngilizce özetlerin 1 satır altına sırasıyla “Anahtar Kelimeler” ve “Keywords” yazılarak; kelimelerin tümü küçük (özel isimler hariç) harflerle, mümkünse başlıkta kullanılmayan, çalışmayı en iyi biçimde tanımlayacak en fazla 6 anahtar kelime yazılmalıdır.

1.Giriş

Bu bölüm makalenin içeriğini ve yapılma nedenini literatür bilgileri ile açıklayan kısım olup, çalışmanın amacını ve test edilecek hipotezi açık şekilde sunmalıdır.

2.Materyal ve Yöntem

Kullanılan materyal ve yöntem aynı başlıkta verilmelidir. Alt başlık ya da başlıklar verilecekse bölüm numarası ile birlikte (2.1.; 2.2. gibi) numaralandırılmalıdır. Araştırmada kullanılan materyal ve özellikle yeni veya değiştirilmiş yöntemlerin başka araştırıcılar tarafından yinelenmek istemine de cevap verebilmesi için ayrıntılı olarak açıklanmalıdır. Ancak yayınlanmış olanlar varsa kapsamlı açıklamalara girmeden atıfta bulunulmalıdır. Test edilecek hipoteze yanıt verecek uygun istatistiksel yöntem/yöntemler kullanılmalı ve açıklanmalıdır. Gerektiğinde ortalamanın standart hatası veya standart sapması gibi değişim ölçüleri verilmelidir.

3.Bulgular ve Tartışma

Elde edilen bulgular gerekirse tablo, şekil ve grafiklerle desteklenerek bu bölümde açıklanmalıdır. Özellikle tabloda sunulan veriler metin içerisinde ve şekillerde tekrarlanmamalıdır. Ancak şekillerdeki önemli veriler metin içerisinde de verilmelidir. İstatistiki analiz yönteminin doğru seçilmediği ve/veya analizin gereği gibi yapılmadığı durumlarda İstatistik Editörlerü makaleyi değerlendirme dışında tutabilir. Tartışmada elde edilen sonucun önemi, bilime ve uygulamaya katkısı literatür bilgileri ile tartışılmalı, değerlendirilmeli veya yorumlanmalıdır.

4.Sonuçlar

Elde edilen sonuçların bilime ve uygulamaya katkısı ve varsa öneriler kısa ve öz olarak verilmelidir. Giriş ile Bulgular ve Tartışma bölümünde verilen ifadeler bu kısımda aynı şekilde tekrar edilmemelidir.

Yazarların Katkı Beyanı

Yazarların katkı beyanları yazılır. Örneğin; Yazarlar makaleye eşit katkıda bulunduklarını, makalenin yayına hazır son halini gördüklerini/okuduklarını ve onayladıklarını beyan ederler.

Çıkar Çatışması Beyanı

Tüm yazarlar, bu çalışma için herhangi bir çıkar çatışması olmadığını beyan etmektedir.

Finansman

Bu çalışma, Siirt Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırmalar Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü tarafından “2016.10.07.1091” ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından “120O576” nolu proje ile desteklenmiştir.

Etik Kurul Onayı

Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

Açıklama

Bu çalışma ilk yazarın yüksek lisans/doktora tezinden üretilmiştir.

Kaynaklar

Makale metni içerisinde kaynak atıfları;

Yazım dili Türkçe olan makalelerde; atıf yapılan makalenin yazım diline bakılmaksızın, atıf gösteriminde “and” ya da “et al.” kullanılmaz. Yazım dili İngilizce olan makalelerde ise; atıf yapılan makalenin yazım diline bakılmaksızın, atıf gösteriminde “ve” ya da “ve ark.” kullanılmaz.

Gelişme raporu, proje sonuç raporu, proje taslağı, erişime açık olmayan tezler, bilimsel anlamda kaleme alınmamış internet bilgileri gibi kaynaklara atıfta bulunulmamalıdır.  

Makalede yararlanılan kaynaklara ilişkin atıf metin içinde “(Yazarın soyadı-yıl)” esasına göre yapılmalıdır: Örnek; (Çilesiz, 2022), (Çilesiz ve Seydoşoğlu, 2023), (Çilesiz ve ark., 2018); yazım dili İngilizce olan makalelerde (Çilesiz, 2010, (Çilesiz and Seydoşoğlu, 2023), (Çilesiz et al., 2018).

Yazara atıf yapılırsa sadece yayının yılı parantez içine alınmalıdır: Örnek; Çığ (2010)’a göre…, Çilesiz ve Seydoşoğlu (2013)Çilesiz ve ark. (2018). Yazım dili İngilizce olan makalelerde ise; Çilesiz and Seydoşoğlu (2013)Çilesiz et al. (2018).

Üç ya da daha fazla yazar için makale içindeki atıfta; yazım dili Türkçe olan makalelerde “ve ark”, İngilizce olan makalelerde ise “et al” kullanılmalıdır: Örnek; (Çilesiz ve ark., 2019) veya Çilesiz ve ark. (2023)’e göre / (Çilesiz et al., 2023) veya Çilesiz et al. (2023)..….

Aynı yazar tarafından aynı yıl içinde yayınlanmış birden fazla kaynak kullanılması durumunda basım yılından sonra kaynak a, b, c gibi harfler ile gösterilmelidir: Örnek; (Çilesiz ve ark., 2011a) veya Çilesiz ve ark. (2011a) / (Çilesiz ve ark., 2011a, 2011b)

Aynı yazarın birden fazla yayınına atıf yapılacaksa yıldan sonra virgül (,) işareti ile ayırt edilmelidir: Örnek; (Çilesiz, 2010, 2012, 2013)

Farklı yazarlardan birden fazla atıf yapılırsa atıflar arasında noktalı virgül (;) kullanılmalı ve tarih sırası gözetilmelidir: Örnek; (Çilesiz ve ark., 2016; Seydoşoğlu ve ark., 2018; Turan, 2019, 2020; Çığ ve Seydoşoğlu, 2022) / (Çilesiz et al., 2016; Seydoşoğlu et al., 2018; Turan, 2019, 2020; Çığ and Seydoşoğlu, 2022)

Aynı tarihli farklı yazarların kaynaklarının bildiriminde alfabetik sıra kullanılmalıdır: Örnek; (Çilesiz ve Karaköy, 2022Kökten, 2022Özyazıcı ve ark., 2022)

Kaynaklar listesinin oluşturulması;

Kaynaklar bölümünde metin içerisinde atıfı yapılan tüm kaynaklar alfabetik olarak (yazarların soyadlarına göre) ve orijinal dilinde verilmelidir. Dergi ve kongre/sempozyum isimleri kısaltma yapılmadan tam adı ile yazılmalı ve italik olmalıdır.

Kaynak bildiriminde ilk satır hariç diğer satır ya da satırların girinti değeri 0.5 cm olmalıdır. Kaynaklarda makale başlıklarının tümü küçük harflerle (özel isimler hariç) yazılmalıdır.

Makaledeki yanlış atıf ve kaynak gösterimlerinin sorumluluğu yazara/yazarlara aittir.

Bu genel ilkeler doğrultusunda, kaynaklar bölümünde farklı yerlerden alınan kaynakların listelenmesinde aşağıdaki örneklere uyulmalıdır:

Dergi

Seydoşoğlu, S., 2018. Bazı doğal mera alanlarının bitki örtüsü özellikleri, mera durumu ve sağlığının belirlenmesi. Türkiye Ormancılık Dergisi, 19(4): 368-373.

Seydoşoğlu, S., Kökten, K., 2019. Batman mera vejetasyonlarının bazı özellikleri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(1): 27-33.

Seydoşoğlu, S., Kökten, K., 2021. Nitrogen requirement of Italian (Lolium multiflorum): a review. Turkish Journal of Range and Forage Sciences, 2(1): 26-30.

Seydoşoğlu, S., Kökten, K., Sevilmiş, U., 2018. Basic vegetation characteristics of village pastures connected to Mardin province and its provinces. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 5(4): 406–413.

Turan, N., Seydoşoğlu, S., Sevilmiş, U., Oluk, C.A., 2020. Determination of macronutrient contents of dry grass of some vetch species in different mixing ratios with barley. ISPEC Journal of Agricultural Sciences, 4(3): 597-608.

 Kitap

Kökten, K., Seydoşoğlu, S., 2021. Legumes Processing and Potential (1. Baskı). Iksad Publishing House, No: 278, Ankara.

Davis, R.A., 1992. Depositional Systems: An Introduction to Sedimentology and Stratigraphy. Prentice Hall, New Jersey.

Kitabın Bir Bölümü

Özyazıcı, M.A., Bektaş, H., Açıkbaş, S., 2021. Legumes processing and potential (Ed: K. Kökten, S. Seydoşoğlu). Red Clover (Trifolium pratense L.), Iksad Publishing House, Ankara, s.3-54.

Brown, B., Aaron, M., 2001. The politics of nature. In: J. Smith (Ed), The Rise of Modern Genomics, 3rd edn., Wiley, New York, pp. 230-257.

Kongre veya Sempozyum

Seydoşoğlu, S., Sevilmiş, U., 2019. Siyah asker sineğinin (Hermetia illucens L.) kanatlılar ve balıklar için innovatif bir yem kaynağı olarak değerlendirilmesi. Uluslararası Tarım ve Kırsal Kalkınma Kongresi, Kongre Bildiriler Kitabı, 10-12 Haziran, Siirt, s. 559-569.

Seydoşoğlu, S., 2020. Calcereous rangelands amelioration applications from the world. International Euroasia Congress on Scientific Researches and Recet Trends-7, Conference Proceedings Book, 6-9 December, Baku, Azerbaycan, s. 444-447.

Turan, N., Seydoşoğlu, S., 2021. A minor feed legume crop: yellow lupine (Lupinus luteus L.). ISPEC 8th International Conference On Agriculture, Animal Science And Rural Development, Conference Proceedings Book, 24-25 December, Bingöl, s. 748-756.

 Tezler

Seydoşoğlu, S., 2012. Hasat dönemi ile yoğunluğunun çalımsı yonca (Medicago arborea L.)'nın verim ve verime ilişkin özelliklerine etkisi üzerinde araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Seydoşoğlu, S., 2017. Diyarbakır koşullarında farklı ekim zamanlarının ikinci ürün silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerine etkisi. Doktora tezi, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Diyarbakır.

Berbert, P.A., 1995. On-line density-independent moisture content measurement of hard winter wheat using the capacitance method. PhD Thesis, Crandfield University (Unpublished), UK.

Yazarı Belirtilmeyen Yayınlar

Türkçe yayınlar için;

Anonim, 2021. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu, (http://www.tuik.gov.tr), (Erişim tarihi: 20.02.2020).

 Yabancı yayınlar için;

Anonymous, 2021. Crops and Livestock Products. Food and Agriculture Organization of the United Nations, (https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL), (Erişim tarihi: 20.04.2020).

İnternetten Alınan Bilgi

Anonim, 2021. Türkiye’nin Toplam Biyokütle Enerji Potansiyeli. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Biyokütle Enerjisi Potansiyeli Atlası, (https://bepa.enerji.gov.tr/), (Erişim tarihi:10.09.2020)

Anonymous, 2013. Classifications and Standards. http://www.fao.org/economic/ess/ess-standards/en/ (Erişim tarihi: 10.02.2013).

 Şekil ve Tablolar

Makale içinde yer alan her türlü şekil, grafik, resim, fotoğraf, harita ve benzeri materyal “Şekil”, cetvel ve çizelgeler ise “Tablo” olarak belirtilmeli ve koyu olmalıdır. Tüm şekil ve tablolar makalenin sonuna numara sırasına göre yerleştirilmelidir. Şekillerin boyutu baskıda çıkabilecek büyüklükte ve resimler 600 dpi çözünürlüğünde olmalıdır.

Her bir şekil ve tablo metin içerisinde atfedilmiş olmalı ve ardışık olarak numaralandırılmalıdır (Şekil 1, Şekil 2 veya Tablo 1, Tablo 2 gibi). Şekil ve tablo başlıkları ile her bir hücredeki açıklamaları kısa ve öz olmalıdır.

Şekil ve tablo başlık yazıları 11 punto, şekil ve tabloların içindeki yazılar 9 punto olmalıdır. Tablo ve şekillerde kullanılan her türlü kısaltmalar ile istatistiksel analizler için gerek duyulan açıklamalar, tablonun/şeklin hemen altına 7 punto büyüklüğündeki dipnot yazıları ile açıklanmalı ve her bir kısaltma açıklamaları birbirinden virgül (,) ile ayrılmalıdır. Şekil ve tablo başlıkları ile dipnotların sonuna nokta (.) konulmamalıdır (Bakınız, makale hazırlama şablonu!).

Birimler

Tüm makalelerde SI (Systeme International d’Units) ölçüm birimleri kullanılmalıdır. Makale metni içerisinde ve şekil ve tablolarda ondalık kesir olarak nokta (.) kullanılmalıdır (Örneğin; 4,75 yerine 4.75 gibi).

Birimlerde “/” kullanılmamalı ve birimler arasında bir boşluk verilmelidir (Örnek; m/s yerine m s-1, kg m/s2 yerine kg m s-2).

Sayı ile sembol arasında bir boşluk bırakılmalıdır (Örnek; 9 kg P2O5 ha-1, 13 kg m-1 s-2, 30 N m, 2 dS m-1, 15 °C ve % 41). Bu kuralın istisnaları düzlemsel açılar için kullanılan derece, dakika ve saniye sembolleridir (°, ′ ve ″). Bunlar sayıdan hemen sonra konmalıdır (Örnek; 22°, 33', 50").

Litrenin kısaltması “l” değil “L” olarak belirtilmelidir. Cümle sonunda değillerse sembollerin sonuna nokta konulmamalıdır (Örneğin; kg. değil kg).

Kısaltmalar ve/veya Semboller

Makalede kısaltmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Semboller Makale Hazırlama Şablonunda belirtildiği gibi verilmelidir. Metin içerisinde kısaltma kullanılacak ise ilk kullanıldığı yerde kavramın açık şekli yazılmalı ve parantez içinde kısaltması verilmelidir [Örnek; fosfor (P)]. Semboller için de aynı durum söz konusudur. Uluslararası geçerliliği olan ve yerleşik kısaltmalar tercih edilmelidir.

Kısaltmalar makalenin başlığında kullanılmamalıdır. Semboller SI sistemine göre verilmelidir.

Formüller

Formüller numaralandırılmalı ve formül numarası formülün yanına sağa dayalı olarak parantez içinde gösterilmelidir.

Formüllerin yazılmasında Word programı matematik işlemcisi kullanılmalı, ana karakterler 10 punto, değişkenler italik, rakamlar ve matematiksel ifadeler düz olarak verilmelidir. Metin içerisinde atıf yapılacaksa “Eşitlik 1” biçiminde verilmelidir (…ilişkin model, Eşitlik 1’ de verilmiştir).

 Ek Dosyalar

Makale metnine ek olarak, derginin web sayfasında yer alan aşağıdaki belgeler ve dokümanlar da hazırlanarak, başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir:

  • Yazarın/yazarların ad-soyad ve kurum bilgileri ile sorumlu yazarın iletişim bilgilerini içeren Word formatındaki Başlık Sayfası,
  • Tüm yazarlar tarafından imzalanmış ve pdf formatında taranmış olan Telif Hakkı Devri Formu,
  • Gerekiyorsa Etik Kurul Raporu.

Yayının kabul edilmesi durumunda Telif Hakkı Devri Formu’nun aslı posta ile editöre gönderilmelidir.

Makale Gönderimi

Hazırlanan makale ve ilgili ek dosyalar; sadece makaleden sorumlu yazar (makalenin yayın başlangıcından basım sonrasındaki her türlü yazışmalarda sorumluğu bulunan) tarafından ISPEC Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi web adresi (https://ispecscience.com/index.php/pub/about/submissions)’ndeki “Makale Gönder” kısmı kullanılarak elektronik ortama yüklenmelidir.

Yazarlar dergi web adresinden makaleleri ile ilgili gelişmeleri takip edebileceklerdir. Makale yükleme adımlarını tamamlayamayan yazarlar dergiye ait e-posta (submission@ispecjournal.com) adresine ileti gönderip yardım isteyebilirler.